Tema: Tilbakespill til keeper


AV: Eirik Mella

 

Mella er turneringsleder i Stavanger Indoor og spiller på det meritterte futsallaget Hajduk

 

Jeg har spilt med begge reglene nedenfor praktisert. Det er som vanlig plusser og minuser med begge regelvalg.

1. Ikke lov med tilbakespill til keeper (Normalt tillater man at keeper kan være med i spillet hvis han trekker over på motstanders banehalvdel): Forsvarsspillerne blir tvunget til i større grad å holde på ballen. Spillerne kan ikke som vanlig støtte seg på keeper. Man blir også mer avhengig av å kunne tore å holde på ballen og gjerne drible av angrepsspillere selv som siste mann i forsvarsleddet. Forbud for keeper i å delta i spillet kombineres normalt med en tillatelse til keeper å kaste over hele banen. Dette kan selvsagt potensielt føre til mer gampe futsal – med lange utkast dueller osv. Når man heller ikke kan bruke keeper kan man gjerne se mer stresset forsvarsspill med mer klareringer og lengre spill framover. Det blir også mer utfordrende for spillerne å holde ballen over tid i laget siden man ikke kan ta keeper med i spillet. Dette vil altså i utgangspunktet virke styrkende for lag med gode tekniske ferdigheter i hele laget, spesielt 1 mot 1 offensivt. Jeg tror det vil være positivt for de beste lagene. Dette er med andre ord neppe en regel som minker nivåforskjellene, hvis dette skulle være et mål.

2. Lov med tilbakespill: Fordelen jeg ser med dagens regel er på mange måter tilsvarende flere av ulempene hvis reglene blir endret. Det er enklere å holde hode kaldt ved å støtte seg på keeper, og bygge opp spillet i ro og mak. Ikke så mye tut og kjør-futsal. Det er lettere for folk å forholde seg til at tilbakespill er lov, enn et forbud. Spesielt med tanke på de svakeste lagene kan det være en utfordring. Samtidig er det mange lag som går igjen i turneringene og derfor vil nok en regelendring sette seg etterhvert. Det at to regler praktiseres parallelt (IFS har egne keeper-regler mens andre organisasjoner/forbund/foreninger har annerledes-Red.amn), og mange lag spiller under begge regler er vel kanskje utfordrende i seg selv også.

Jeg husker da vi spilte i IFS Trondheim at det spesielt der var flere lag som var veldig gode på å benytte keeper (det er et ønske blant en del lag i særlig Trondheim Indoor om at IFS vurderer regelendring ifm tilbakespill til keeper- Red.anm). Kanskje dette er en av tingene flere vil til livs. Flere av kampene jeg så der, (den ene gangen jeg var der) bar preg av at det nesten var et powerplay mot et mål helt til man mistet ballen, så var det motstanderen som spilte powerplay med aktiv keeper. Ofte brukte man faktisk den beste utespilleren som keeper. Ved å forby keepers deltagelse i spillet vil keeper være keeper i større grad, ballen vil nok bli kortere hos vært enkelt lag, og spillet vil kanskje bølge enda mer fram og tilbake. Men hva som er best å velge blir jo mye smak og behag. Skal man velge som i dag, det som kanskje er det enkleste, siden det tross alt deltar lag med svært ulikt ferdighetsnivå, eller skal man la tekniske lag profitere, og i så måte lage en regelendring i tråd med kameratfotball-prinsippet om å fremme teknisk og leken futsal?  Neppe et enkelt valg!!

Reklamer

Om Kameratfotball.no

Hos oss kan DU lage ditt eget lag: Samle venner, kollegaer, familie, fotballklubben eller andre, og spill innendørs-turnering mot andre kameratlag! Delta når dere vil. Turneringer i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Vestfold, Østfold og Sunnmøre. www.kameratfotball.no Welcome to Futsal Norway!
Dette innlegget ble publisert i Generelle innlegg. Bokmerk permalenken.

5 svar til Tema: Tilbakespill til keeper

 1. Odd-Sølve I. Grannes sier:

  En sånn regel frykter jeg…..

 2. Daniel Elgar sier:

  Hvis denne regelen om «passiv» keeper (ikke lov å benytte keeper med tilbakespill) trer i kraft hos IFS, så er jeg redd at flere av disse kameratlagene velger å ikke stille. Med denne regelen vil spillet umiddelbart bli oppfattet som mye mer seriøst, og dermed er jeg redd vennegjenger som gjerne ikke har stor ambisjon/ferdigheter, vil velge å ikke delta. Min personlige mening er at hvis en sånn regel skal bli innført, så må det bli et klart skille mellom kameratfotball og seriøs futsal, i form av en elitegruppe og en «kameratgruppe» for at det ikke skal ta gleden vekk fra de lagene som bare ønsker å møte opp i helgen å ha det gøy!

  • Odd-Sølve I. Grannes sier:

   Helt enig. De fleste vennelag vil nok prøve seg, men etterhvert bestemme seg hvis det ikke går bra, og ikke delta.

   En mulighet, hvis dette blir innført, er jo å la gruppespillet være vanlig, mens sluttspillet være med passiv keeper.

 3. Janni sier:

  Burde ikke keeper være en del av spillet alltid,eller?

 4. AsR sier:

  jeg er keeper selv og liker de reglene som har vært brukt tidligere i turneringene.. regel endringen ville ikke jeg ha likt..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s